Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αποτελεί μία από τις σοβαρότερες αιτίες μη αναστρέψιμης απώλειας της όρασης στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά προστατεύουν από την ανάπτυξη και εξέλιξη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, χάρη στις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Τέτοια συστατικά είναι η λουτεϊνη και η ζεαξανθίνη , τα ωμέγα -3 λιπαρά οξέα, ο ψευδάργυρος καθώς και οι βιταμίνες C και E.

Τροφές πλούσιες σε λουτεϊνη και ζεαξανθίνη είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ,όπως το σπανάκι, τα σέσκουλα ,το μπρόκολο καθώς επίσης και ο κρόκος του αυγού.
Τα παχιά ψάρια ,όπως η σαρδέλα και ο τόνος έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα -3 λιπαρά οξέα, ενώ καλές πηγές πρόσληψης ψευδαργύρου αποτελούν τα φασόλια, το άπαχο κόκκινο κρέας και τα πουλερικά.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα λεμόνια, οι πιπεριές και καλές πηγές πρόσληψης βιταμίνης E θεωρούνται οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο.

Η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την αποφυγή καπνίσματος και την προστασία από την υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία λειτουργούν προστατευτικά στην εξέλιξη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.